A közösségi oldalunkon láthattatok egy rövid beszámolót egy Kántorgép nevű kütyüről, ami egyes befektetők szerint jobb megoldást jelent a kántorok pótlására, mintsem a kántorképzés támogatására fordítanának időt, pénzt és energiát.

A masinát gyártó cég, azonban egy, a számunkra talán hasznos döntést hozott, a honlapjára digitális formában felkerült, a magyar református énekeskönyvi énekek hangzó anyaga, a szöveggel együtt.

Talán a felkészülésben tud segíteni, a jó öreg MIDI orgonával, közel megegyező ritmussal hallható énekanyag, bennfoglalva százötven zsoltárunkat, dicséreteket, sőt a himnuszt, szózatot is... mondjuk utóbbi kettő okát nem tudom belátni:P (zárójel bezárva:D)

A kotta, bizonyos okokból nem került ki ide, de azért csak meglesztek nélküle;)

További kellemes várakozást, és sikeres felkészülést!;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kkbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr342850094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grincs 2011.04.30. 20:51:05

Na, ezen most nagyon felhúztam magam: "bárkiből lehet professzionális kántor",
Nem is tudtam, hogy létezik ilyen! Azért egy versenyre kíváncsi lennék, ki kíséri jobban a gyülekezetet, egy gép(?!) vagy egy képzett kántor...
"Egy kedves kántor barátunk..." azért egy nevet leírhattak volna...

Grincs 2011.04.30. 20:58:04

"Néhány Bach szerzemény (???), a kivonuláshoz (mert bevonulásra tilos Bach-ot játszani?) illetve az igehirdetések előtti ráhangolódáshoz.
Esküvői zenék"
EZ BORZASZTÓ!!
Tényleg itt tartunk mostanság??

Grincs 2011.05.01. 22:02:42

Sőt, ma délelőtt az is megfogalmazódott bennem, hogy "bárkiből lehet professzionális lelkész" csak felolvassuk Cs.K. prédikációit és mehet a magnó az Úr asztalára...

madage 2011.05.09. 20:18:21

Talán még nem is azzal van a gond, mert szerintem egy kezdő kántornak egy bizonyos, alacsony szintig még segíthet a felkészülésben, az orgoná-Ra.
Mert a gép alkalmazkodni nem képes. Egy úrvacsorai énekvezetés, esetleg egy eskü alatti darab, bevonuló improvizáció, már csak a kántor képes ezekre. A gép nem. És nem tudom, hogy fogják kiküszöbölni a dallamok egyhangúságát:D
Már csak magamon is tudom, ha kettőnél több versszakot kell énekelni az énekből, elég uncsi tud lenni a két korálletét, bárminemű apróbb változtatás nélkül. :)

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.09. 11:52:41

@Grincs: senki sem állította, hogy a gép jobban kíséri a gyülekezetet, de szívesen állok egy ilyen verseny elé!

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.09. 11:54:58

@Grincs: Nem tilos. Én kivonuláskor szoktam játszani. Bevonulás nincs, mert nem egyszerre érkeznek az emberek. Ilyenkor énekeket lehet pl. tanulni. Szokások változnak... Mibe akar még belekötni?

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.09. 11:58:13

@madage: Nem szép dolog leszólni valamit, amiről fogalmunk sincsen. Pont az a lényege, hogy képes alkalmazkodni!! Nem magától játszik, mint egy CD v. MP3 lejátszó, hanem a kezelője adja a ritmust (nem a tempót).

A készüléket én fejlesztettem. Szívesen megmutatom bárkinek.

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.09. 12:02:55

@Grincs: "bárkiből lehet professzionális lelkész". Ez egy szokásos nagyon gonosz megjegyzés! Más ember több éves munkáját így leszólni anélkül, hogy ismerné?!

Az ember nem az orgonakíséret miatt megy a templomba, hanem a prédikáció miatt. Az orgona viszont segíteni tudja és szebbé teszi a gyülekezeti éneklést. Nem cél, hanem kiegészítés. Az orgona magában sem több, mint egy gép, az ember ujjaihoz rendeli a megszólaltatott hangot. A mi gépünk sem más, csak egyszerűbb kezelni.

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.09. 12:26:58

És magára a posztra is szeretnék reagálni. Semmilyen befektető nem áll emögött! Saját erőből készítettem a gépet és a szoftvert több mint 1 éves munkával.

Több helyen is hangsúlyoztam, hogy nem a kántorok ellen van. Azokban a gyülekezetekben, ahol nincs kántor viszont nagy segítség.

Grincs 2011.06.20. 22:55:52

@Wallner: Ön szerint a "kántorságot" meg lehet tanulni két hét alatt? Nem gondolja, hogy ahhoz is évek(tizedek) kellenek?
Az orgona nem gép, hanem HANGSZER! A kántorgép - mint a neve is mutatja- egy GÉP.

Grincs 2011.06.20. 22:56:36

@Wallner: tényleg játszani szokta, vagy csak megnyomja a lejátszást?

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.20. 23:06:01

@Grincs: Nem mondtam, hogy meg lehet tanulni a kántorságot 2 hét alatt. Sőt, nagyon tisztelem azt, aki megtanulja. Sőt, szerintem sem lesz még jó darabig egy gép egy valódi kántorral összehasonlítható. Viszont a gépünk nagyon jó olyan helyen, ahol nincs kántor. És nem tudnak/akarnak évekig várni, hogy legyen. Mert ahogy mondta, nem 2 hét megtanulni és nem is mindenki képes rá. Azokon a helyeken a gyülekezetnek nem jár a szép orgonakíséret?

Az orgona egyébként olyan hangszer, ami egy gép is egyben. A kezelőszerve a billentyűzet és a pedál. Ezen keresztül lehet megszólaltatni. Amikor kitalálták ez volt a maximum, amivel tudták a kezelőjét segíteni. A mi gépünk is hangszer, csak egyszerűbb kezelni. Az orgona sokkal általánosabban használható, bármilyen darabot le lehet játszani vele, ha az ember ért hozzá. A mi gépünkkel csak azt lehet lejátszani (legalábbis kántor módban), amit beleírtunk. Egyébként van szintetizátor üzemmódja is, amikor bármit le lehet játszani.

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.06.20. 23:13:39

@Grincs: Ahogy írtam és a videókon is látszik, a ritmust kell adni neki. Kezelő nélkül nem csinál semmit. Persze le is lehet játszani, ha valaki azt akarja, de a kántor mód a billentyűk ritmusban való nyomkodásával működik.

Mivel egyik gyülekezetben gyorsabban, másikban lassabban énekelnek,egyik helyen ritmusosan, másik helyen ritmus nélkül (még mindig nagyon sok ilyen hely van), azok a megoldások (pl. MP3 v. CD/DVD), amik csak lejátsszák a kíséretet mindig megbuknak. A mi módszerünkkel tökéletesen lehet kísérni az éneket, mivel tökéletesen alkalmazkodik a kezelőjéhez.

madage 2011.06.24. 23:04:13

Nos, honlapjuk nyitólapján szerepel, hogy van megoldás a kántorhiányra, illetve az ominózus 'Bárkiből lehet professzionális kántor' mondat is.
A kántorképzés során a kántorok három alapvető feladatát tanulják a hallgatók. Az ének tanulását, az ének tanítását, és az ének vezetését. A gépezet, ebből a háromból egyre képes, egy olyan kezelővel, aki már ismeri az énekeket(és mondjuk nem azonos a lelkésszel), ami már felveti az énektanítás hiányának problémáját.
Ebből a következő léphet fel: a gyülekezetek énektudása néhány tíz énekre korlátozódik(láttam már ilyenre példát, énektanító hiányában), és az istentiszteleti alkalmakon ugyanazokat az énekeket lesznek kénytelen forgatni.
Az egyház célja, hogy minél több embert megszólítson, a kántor segítségére lehet abban, hogy színesíti az orgonajátékot.
Lehet, hogy nem ez a fő ok, amiért az emberek templomba járnak, de egy ékes kiegészítővé válhat, esetleg vonzerővé. Lévén, nem azért veszek lakást, hogy tarthassak benne egy váza rózsát, de ha kiteszem, és gondozom, akkor szépen mutat.
Kis kitérő után: a kántornak lehetősége van színesíteni a játékán, (amit egyébként a kántorok és közösségeik fontosnak tartanak) átmenő hangokkal, átvezetésekkel egy-egy harmónia közt, a fődallam ritmusától függetlenül.
Mivel a gép, a fődallam ritmusát játssza, értelemszerűen képtelen bizonyos változtatásokra ilyen téren, ezáltal elhagyva egy elhanyagolható, ámbár a gyülekezeti énekvezetés szempontjából lényegesnek tartott faktort.
Az énekvezetést, és a gyülekezet éneklésének hangulatát könnyen unottá teheti, ha a pár héttel ezelőtt énekelt dicséret sokadik versszakában is ugyan az a hangszín szólal meg, dacára annak, hogy kezdő, derekas, vagy záró ének-e. Ugyanis a változatosság fenntartásához szükséges, az eltérő regisztráción át az énekek tanításáig rengeteg dolog, ami lényeges pontja lehet a gyülekezet zenei fejlődésének érdekében. Ezeket, ugye a gép nem tudja véghezvinni. Jóllehet, egyes gyülekezetekben pozitívumként jelenik meg, de mögötte viszont magában hordoz olyan negatívumokat, amik hosszútávon kerülhetnek elő.

Wallner · http://www.bitbaro.hu 2011.07.13. 11:52:39

@madage: Ezzel nincs mit vitatkozni, senki sem mondta, hogy jobb a gép mint egy valódi kántor. De nagyon sok helyen nincsen valódi. És oda nagyon is jó a gép.

"Lehet, hogy nem ez a fő ok, amiért az emberek templomba járnak, de egy ékes kiegészítővé válhat, esetleg vonzerővé."
Ezt nem tudom, hogy ellenérvnek vagy a kántorgép melletti érvnek írta. De az mindenképpen taszító, amikor "szárazon", kíséret nélkül énekelnek, mindenesetre én ezzel érvelek a készülék mellett. :-)

Az ének tanítására kifejezetten alkalmas a készülék. Le lehet játszani automata módban az éneket így ritmusában megtanítható a gyülekezetnek. Anarcson külön alkalmat szerveztek arra, hogy minden héten 1 éneket a készülék segítségével megtanulnak...

A gép nem a fődallam ritmusát játssza! Miből gondolta ezt?! Pontosan azt játssza, ami a hivatalos Korálkönyvben van. Ott is vannak átvezetések a harmóniák között. Egyszerűsítve: A kezelő adja az ének ritmusát. A gép kiszámolja a két leütés közötti tempót és aszerint lejátssza a kíséretet. Persze ennél többet csinál, de ennek az eredménye, hogy teljesen úgy fog szólni, mintha valaki a korálkönyvből 4 szólamban játszana.

64 féle orgonahangzás közül lehet választani, szóval ha valaki megunja, akkor van választék. De szerintem nem ebből kell kiindulni! A legtöbb helyen Hollandiából kapott nyenyerék vannak, amin van 3 hangszín, rock, jazz és templomi. Ebből 1 ha használható. Ahhoz képest ez óriási előrelépés...

Szerintem ha elolvasná, hogy miket tud a készülék, akkor nem írna le ilyen alaptalan dolgokat! Minden hozzáállás kérdése. Nem az ideális helyzetből kell kiindulni, hanem a magyar valóságból. El kell menni néhány "vidéki" gyülekezetbe, és nem ilyen ellenségesen hozzáállni ahhoz, aki valamit próbál tenni. Mindenki csak siránkozik a helyzeten, de amikor van megoldás, ismeretlenül is leszólják...
süti beállítások módosítása